Menu Sluiten

De kerkraad en de plaatselijke kerngroep van de Sint-Pieter en Pauwelparochie nodigt u uit:

Inwijding Felsbergorgel

in de Sint-Pieter en Pauwelkerk van Mol

zondag 26 mei 2024

Voordat het Rutgeertsorgel uit 1606 in onze kerk gerestaureerd kan worden naar zijn oorspronkelijke toestand, was er een oplossing nodig voor de kerkelijke diensten. Een instrument uit 1606 heeft een heel eigen klankkleur en toonhoogte die niet aansluit bij de hedendaagse muziek.

De oplossing werd uiteindelijk gevonden in Sargans, een stadje op de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk. In 1991 werd er voor een schoolaula een orgel gebouwd door het Zwitsers bedrijf Felsberg. De school had verbouwingsplannen waarvoor de aula gesloopt moest worden en het orgel dus niet kon blijven staan. Het bedrijf Felsberg heeft het instrument opnieuw overgenomen en te koop aangeboden. Onze kerkfabriek heeft het instrument aangekocht en met behulp van de gemeente Mol kon het in onze kerk geïnstalleerd worden. Er waren nog wat extra werken nodig om het vergund te krijgen in onze geklasseerde kerk zoals een andere vormgeving en kleuring van de orgelkast, de bouw van een podium om daaronder plaats te geven aan alle techniek zodat de breedte beperkt bleef… Ondertussen is het instrument grotendeels opgebouwd. In de week na Pinksteren komt er een nieuwe ploeg van het orgelbedrijf die voor de opbouw van het pijpwerk en stemming gaat zorgen.

Het maakt dat we het orgel kunnen inwijden op zondag 26 mei aanstaande. De viering om 11 uur zullen we op een feestelijke manier verzorgen. We zijn blij dat we hiervoor ook op sopraan Laure Kips mogen rekenen. Aan het einde van de eucharistieviering verplaatsen we ons naar het Felsbergorgel voor het wijdingsgebed. Vervolgens zal organist Carl Van Eyndhoven een improvisatie uitvoeren op ‘Prijst God die in de hoge troont’ van Schütz. Tijdens deze improvisatie zal hij het rijke kleurenpalet van het orgel laten horen zodat we aan het einde het instrument in zijn volle klankkleur zullen horen en de psalm kunnen meezingen. Vervolgens brengt de organist de koraalpartita ‘Was Gott tut das ist wohlgetan’ van Johann Pachelbel. Het stuk bestaat uit een koraalzetting en negen verschillende variaties op dit bekende lied. Ook dit gedeelte kunnen we beëindigen met samenzang.

Na dit feestelijk gebeuren willen we deze stemming nog even bewaren tijdens een receptie die we in de kerk aanbieden. We nodigen je van harte uit om aan deze feestelijke viering deel te nemen.

Lees ook: