Menu Sluiten

Bijzondere vieringen

Jesjoea-viering

 • Viering waarbij we ons hart open zingen en ons verbinden
 • Elke vierde zaterdag van de maand om 19u
 • In de Sint-Carolus Borromeuskerk van Mol-Rauw

Kom je niet vaak in de kerk, maar zijn christelijke waarden in je leven belangrijk, of voel je sympathie voor die man uit Nazareth van 2000 jaar geleden; wil je samen met anderen zoeken, ervaren en beleven hoe zijn woorden en voorbeeld licht, vrede en inspiratie kunnen geven in je leven, dan weet je je mogelijk aangesproken door ons nieuwe Jesjoea-project. Elke 4de zaterdag van de maand willen we aan de hand van hedendaags teksten, kunst, symbolen, liederen, … een uurtje met mensen samen komen om te vertragen, te verstillen, te voelen en te beleven, ons open te zingen, te luisteren, tot spreken te komen en ons te verbinden. Al gaande zullen we samen de weg maken. Kom gerust proeven of het iets voor jou is!

SAMEN op weg, achter die Jesjoea aan …

Met een hoopvolle verwachting begeef ik me die zaterdagavond naar Mol Rauw voor de Jeshoea-viering. Zouden ze de lijn die ze de vorige keer hebben uitgezet, ook deze keer kunnen waarmaken?

Aangekomen geniet ik onmiddellijk van de warme ontvangst aan de deur van de kerk, heerlijke live-muziek speelt op de achtergrond. Ik voel me welkom! Zo dankbaar dat je in deze wereld gewoon maar gratuit ‘onthaald’ wordt. Er wordt op je gewacht, je wordt verwacht! Héérlijk toch!

Onmiddellijk roept dit bij me de sfeer op uit mijn kinderjaren wanneer ik als kind soms alleen – ja! Ik ging alleen naar de kerk omdat ik er als kind soms mee het evangelie mocht uitbeelden en dus mee toneel mocht spelen -, soms met mijn gezin naar onze parochie ging. Een plek waar iets leefde, iets bruiste, waar mensen graag kwamen, waar échte vreugde je tegemoet kwam, waar er plaats was voor solidariteit en waar ik als kind en jongere ook een plek had. Oef, wat doet het me deugd zoiets terug te mogen ervaren in de Kerk.

Met een glimlach van oor tot oor zoek ik een plekje in de knusse stoelenkring waar enkele mensen reeds verwachtingsvol plaatsnamen. Ik geniet van de intimiteit van de plek: een prachtige, kleine kerk, lekker verwarmd, sommige mensen keuvelend, anderen zingend, …

Het mooie gitaarspel en de warme, uitnodigende stem van de vrouw vooraan doen me al snel mee de liederen vooraf inoefenen. Oh, wat doet het deugd: de vrouw naast mij kent ook alle liedjes en zingt prachtig mee…je voelt dat ze meezingt vanuit haar hart! Wat een zaligheid, iemand mogen ontmoeten die dit alles ook als een Bron beleeft… Het maakt dat mijn hart zich opent om te ontvangen…

Geen poespas, geen protocol…maar doorleefde, authentieke woorden. We worden mee betrokken om na te denken over wat het zeggen wil de figuur van Jezus te zien als een influencer. Antwoorden worden spontaan door mensen gezegd. Goede of foute antwoorden bestaan niet…alles wordt ontvangen en gewaardeerd…we zoeken samen. Samen zijn we rijk!

Geen toeschouwer van iets wat vooraan gebeurt, maar zelf deelnemer…je mag jezelf riskeren…hier en nu…en wie weet mag er dan wel Iets of Iemand gebeuren!

Geen stijve zit van drie kwartier, maar een uitnodiging om van je stoel te komen. In actie te komen, te bewegen! We kunnen zélf naar voren om een kaarsje aan te steken voor iets of iemand, we kunnen zelf ons gebed uitspreken en zo afgeven opdat het gedragen mag worden door Iets of Iemand die ons overstijgt!

En in één vloeiende lijn hebben ook de kinderen hun plek en worden ze betrokken in het geheel. Ze knutselen iets om ons te laten zien of gaan rond met een klein geschenkje speciaal voor ons ‘grote mensen’. Kinderoogjes glimmen, glunderen of tasten nog wat af…

Geen dogma’s, geen theorieën, maar povere, mooie mensen, groot en klein, samen op de pelgrimsweg van het Leven…zoekend, delend, vallend, vindend, delend, zoekend, vindend, vallend, delend… SAMEN op weg, achter die Jezus aan die ons mateloos of op de één of andere manier intrigeert…

Is dat niet Uw Kerk, Heer?

Ruist er iets door het struikgewas? (Toon Hermans)

Taizévieringen

 • Sfeervolle, muzikale gebedsvieringen
 • 3e vrijdag van de even maanden (feb, apr, jun, okt, dec)
 • om 19.30 uur in de Taborkapel, Sint-Pieter en Pauwel, Mol

Paus Johannes XXIII noemde Taizé de kleine lente in de Kerk. Al vele tientallen jaren komen vele duizenden jongeren tijdens de zomer samen in dit Bourgondisch dorpje waar een oecumenische broedergemeenschap hen onthaalt in onder andere bijzonder sfeervolle gebedsvieringen. De gebedsvieringen worden vooral gekenmerkt door korte meerstemmige liederen die vele keren herhaald worden.

In onze pastorale eenheid voorzien we ook een zestal vieringen per jaar in deze stijl. We hopen zo ook die typische meditatieve sfeer te scheppen die het mogelijk maakt om echt te kunnen bidden. Deze diensten hebben ook een meer informele stijl waardoor ook jongere generaties vaak worden aangesproken.

Muzikanten die de viering willen mee begeleiden melden via de knop hiernaast en verzamelen om 18.15 uur in de kerk om de partituren door te nemen. De Taizérefreinen bestaan meestal slechts uit twee lijnen muziek en zijn vrij eenvoudig te spelen.

Eucharistische aanbidding

 • Eucharistie om 19 uur
 • Aansluitend stille aanbidding tot 20 uur
 • 1e vrijdag van de maand in de Taborkapel, Sint-Pieter en Pauwel, Mol

Het is al een zeer oude traditie om op de eerste vrijdag van de maand een bijzonder gebedsmoment te organiseren. De vrijdag verwijst natuurlijk naar Goede Vrijdag de dag waarop Jezus zichzelf helemaal uit liefde heeft prijsgegeven. We verzorgen die avond om 19 uur de eucharistieviering in de Taborkapel van de  Sint-Pieter en Pauwelkerk op een meditatieve manier. De stilte na de communie loopt uit in eucharistische aanbidding tot 20 uur. Na de zegen met het Heilig Brood zingen we een feestelijk slotlied en beginnen we op een vredige manier aan het weekeinde.

DeWitteMolvieringen

 • Stemmige, symbolische vieringen voor zorggebruikers en hun peters en meters
 • 4e woensdag van de maand (behalve dec, jul en aug)
 • Om 19 uur in de  Sint-Pieter en Pauwelkerk, Mol

De vierde woensdagavond van elke maand (behalve in december, juli en augustus) verwelkomen we om 19 uur de zorggebruikers van dienstencentrum De Witte Mol in de eucharistieviering in de Sint-Pieter en Pauwelkerk, Mol. Een groep peters en meters uit onze pastorale eenheid probeert doorheen de jaren een vriendschappelijk band met de zorggebruikers van dit centrum op te bouwen. Zij gaan de zorggebruikers in hun verschillende woningen ophalen en vergezellen hen naar deze stemmige viering waarin een eigen taal wordt gehanteerd. Verschillende symbolische handelingen: het aanreiken van een mantel, het ontsteken van een kaarsje, het geven van een kruisje… proberen de zorggebruikers met een mentale beperking te raken en hen op een meer zintuiglijke manier in contact te brengen met het mysterie van Gods liefdevolle nabijheid.
Iedereen is welkom in deze sfeervolle viering.

Vespers in de sterke tijden

 • Ingetogen en bezinnend avondgebed
 • Elke maandagavond in Advent en Veertigdagentijd
 • 19 uur in de Sint-Andrieskerk

De maandagavonden in de Advent en Veertigdagentijd bidden we de vespers om 19 uur in de Sint-Andrieskerk. De vespers zijn het avondgebed uit de kerkelijke getijden. In het getijdengebed vindt men een gebedsmoment terug voor bijna elk moment van de dag. De vespers zijn opgebouwd uit drie psalmen, een Bijbelse lezing, de lofzang van Maria, voorbeden, het Onzevader en een slotgebed met zegen. In een vesperdienst komen ook nog enkele liederen en verzen aan bod. In de sterke tijden hebben die steeds een bijzonder karakter en scheppen ze de sfeer van de tijd die we op dat moment beleven. In onze vesperdienst voorzien we ook enkele teksten ter bezinning die ons ondermeer doen stilstaan bij het thema dat deze sterke liturgische tijd in onze pastorale eenheid kleurt.