Menu Sluiten

Groot ‘familiefeest’ van het Bisdom Antwerpen op tweede Pinksterdag

Op initiatief van monseigneur Bonny organiseert het team van het Bisdom Antwerpen een groots Pinkster-event in Turnhout op 6 juni 2022 onder het motto ‘Als een lopend vuurtje’. Vanuit een diep verlangen om als kerk een door-start  te maken, een nieuwe geest te laten waaien, wordt ieder van ons warm uitgenodigd om aanwezig te zijn op dat ‘familiefeest’.

Er op vertrouwend dat de Geest van Jezus ook nu voelbaar zal neerdalen over ons, zijn leerlingen vandaag, kunnen wij daartoe alvast zelf een eerste stap zetten door ons daadwerkelijk naar Turnhout te begeven.

Als we bedenken hoe de kerk van Jezus destijds heel klein begonnen is, op de dag van Pinksteren en gestaag groeide onder impuls van Gods Geest, dan moet ons dat moed en vertrouwen geven om vandaag als gemeenschap ‘overeind te komen’, zoals de bisschop het beschrijft in zijn boek ‘Overeind komen met Petrus’ over het Bijbelboek Handelingen. Dat boek, waarin de evangelist Lucas de prille geschiedenis van de kerk bijna 2000 jaar geleden optekende, staat centraal in de programma’s van de laatste drie werkjaren in het Bisdom Antwerpen. Onder druk van de coronapandemie moesten de voorgenomen activiteiten echter totaal anders worden opgezet,  hoofdzakelijk digitaal. Daardoor is het goed mogelijk dat u er nog weinig over hebt gehoord, hoewel we ook in onze pastorale eenheid begonnen waren met het in groepjes lezen van Handelingen.

Geen nood: iedereen kan nog op de kar springen en deelnemen aan het Pinkstergebeuren, bij voorkeur samen met anderen: je gezin, de ploeg of werkgroep in de parochie waar je lid van bent, mensen uit je vereniging, … En anders door samen de bus te nemen naar Turnhout (meer info volgt).

Waar en wanneer?

Het programma beslaat de ganse Tweede Pinksterdag, van 9.30 tot 18 uur. Plaats van het gebeuren is de hele binnenstad van Turnhout: 6 kerken, het Begijnhof, musea, de hogeschool HIVSET, de Grote Markt, vele straten en pleinen, … Er zullen zowel binnen- als buitenactiviteiten zijn, waaruit je rijkelijk (en best op voorhand) zal kunnen kiezen. Alle zintuigen zullen aan bod kunnen komen. (Een gedetailleerd programma publiceren we eind mei).

Hoopvolle verwachting

De organisatoren verwachten zo’n 2500-3000 deelnemers. De dag wordt ons gratis aangeboden. We hopen met 100 personen uit onze pastorale eenheid aanwezig te zijn. Je aanmelden kan via het formulier hieronder.

Een kleurrijk decor

Als bekroning van de dag zal er om 17u op de Grote Markt een slotviering worden gehouden die toegankelijk is voor iedereen. Elke groep of vereniging wordt gevraagd een eigen kunstwerk aan te leveren voor het decor, een grote gesjorde wand met een gigantisch canvas. Dit canvas zal een aaneenrijging zijn van vele beschilderde doeken van 1,1 m² linnen (1cm rand voor het aaneennaaien), die door zoveel mogelijk deelnemende groepen op voorhand worden gemaakt en bij aankomst op de grote markt worden afgegeven. De opdracht luidt: kies met jullie groep één betekenisvol woord uit Handelingen en beeldt dat zowel creatief uit als schrijf dat binnen 1m². Voor onze pastorale eenheid kozen we alvast het woord ‘apostelen’. Het zou fijn zijn indien we ook van jouw parochie of groep een ‘kunstlap’ zouden mogen aankondigen. Laat maar weten!

Wie nu al meer wil weten, kan een kijkje nemen op www.bisdomantwerpen.be.

Lees ook: