Menu Sluiten

Het Licht van Bethlehem naar Ons Huis in Mol

Vrede aan alle mensen van goede wil!’ Deze boodschap door engelen gezongen, zo vertelt het kerstverhaal, bereikte als eersten de herders. Zij leefden in die tijd hoofdzakelijk buiten en als thuislozen telden ze niet echt mee in de samenleving. In het evangelie staan zij symbool voor de oogappels van God. Jezus heeft laten zien en voelen dat Gods liefde allereerst naar hen uitgaat. Hartverwarmend was het dan ook om het Licht, dat uitgerekend op de plek werd ontstoken waar herders deze boodschap vernamen, nu te mogen brengen naar een plaats in ónze buurt waar het hart van de medewerkers bijzonder klopt voor mensen in armoede.

Ons Huis’ aan de Bressersdijk 4 in Mol wil een tweede thuis zijn voor mensen, die elk apart in onze samenleving kwetsbaar zijn, maar die juist door samen te komen en samen te werken een eigen netwerk weten uit te bouwen, waardoor zij gaandeweg meer hun eigen kracht ervaren. Het huis ademt vrede en hartelijkheid. Wat onmiddellijk opvalt is de grote ovalen tafel. Daaraan gebeurt er veel, tenminste in niet-coronatijden. Daar komt ‘de Kring’ bijeen. “Dat is mijn parlement,” vertelt onze gastvrouw Petra, terwijl ze ons een kopje koffie inschenkt. “Zij zijn ervaringsdeskundigen en kunnen beter dan ik inschatten waar de moeilijkheden zitten en hoe we een probleem het best kunnen aanpakken.

Petra is als enige betaalde kracht al bijna negen jaar de coördinator en direct verantwoordelijke voor de werking van Ons Huis. Op haar manier is ook zij ‘ervaringsdeskundige’, want ondertussen werkt ze al bijna 20 jaar mee in de strijd tegen armoede en uitsluiting. Eerst in Turnhout, nu in Mol.

Ons Huis is de drijvende kracht achter de jaarlijkse fakkeltochten in Mol en de actie van de witte lakens die voor de coronacrisis de aandacht vestigden op de rechten van mensen in armoede. Natuurlijk doen ze dit samen met diensten van de gemeente en met andere organisaties, want de problematiek van armoede heeft vele facetten, waardoor je nooit op een eiland kan werken.

Evenzeer is het belangrijk de eigenheid van de werking te bewaken. Voor het lenigen van directe materiële nood van mensen, is er enkel het Winkeltje op woensdagvoormiddag, waar zeer betaalbare tweedehandskleding en speelgoed te vinden is voor mensen met een vrijetijdspas uit Mol, Dessel, Retie en Balen. Voor noden zoals voeding of huisraad wordt doorverwezen naar andere organisaties.

Ons Huis’ is evenmin een inloophuis, zoals het CAW er één heeft. Je moet je eerst lid maken als teken dat je werkelijk interesse hebt om minstens één keer per week deel te nemen aan de activiteiten. Zo zijn er kooklessen, is er een hobby- en naaiatelier, zijn er taalcursussen Nederlands, Frans en Engels, alsook computercursussen. Door het bijspijkeren van hun kennis, kunnen mensen meer hun mannetje staan in de samenleving. Want, geef toe, je moet tegenwoordig, nu loketten waar iemand je te woord staat schaars worden, meer en meer zelf je zaken zien te regelen. Daarom organiseert Ons Huis ook regelmatig informatiemomenten waarop een spreker aan de ‘bezoekers’ (een 60-tal) belangrijke zaken komt uitleggen. Want zelfs als je voor een probleem naar de hulpverlening stapt, dien je goed te weten welke je rechten en je plichten zijn. En met de harde verkooptechnieken die sommige bedrijven tegenwoordig hanteren, moet je als klant steeds weerbaarder zijn.

Wie een stevig netwerk heeft, is zich niet altijd bewust van de schat die hij daarmee bezit. Juist mensen in armoede moeten zo’n vangnet vaak missen. In Ons Huis leren mensen elkaar kennen en ontstaan er vriendschappen, die een belangrijke steun betekenen voor het dagelijks leven. Door mee te draaien in een werkgroep of atelier ontdekt iemand ook zijn eigen talenten. Vaak hebben mensen door armoede niet de gelegenheid gehad om persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen. Wanneer dit zoals hier dan toch kan, geeft dat een boost voor je zelfbeeld. Zo gebeurt het dat mensen eerst bezoeker waren en gaandeweg doorgegroeid zijn tot één van de (ongeveer 25) vrijwilligers. Voor vier van hen is er zelfs de mogelijkheid om mee verantwoordelijkheid op te nemen in de raad van bestuur. Deze personen hebben bij uitstek de juiste voelsprieten om mensen op het spoor te komen die in hun actuele situatie baat kunnen hebben bij de werking van Ons Huis. Mond aan mondreclame werkt op die manier immers veel efficiënter dan welke mooie folder ook.

Een eigen speerpunt in de werking van Ons Huis is het proberen om iets structureels te kunnen veranderen. Dit kan maar door samen te werken met diverse diensten, zoals scholen, CLB, dienst samenlevingsopbouw van de gemeente, ministeries, de Provincie, … Niet voor niets is ons Huis erkend als ‘een vereniging waar armen het woord nemen.’ Terecht mogen hun leden fier zijn op wat er door wisselwerking en dialoog intussen al is bereikt. Om enkele voorbeelden te noemen: korting in de provinciale domeinen, hulpmiddelen voor het onderwijs, de komst van een ‘rap-op-stap-kantoor’, vrijetijdscheques, die het voor mensen in armoede mogelijk maken deel te nemen aan sport- en culturele evenementen, … Juist door zelf volwaardig te participeren, gaan mensen in armoede beter begrijpen hoe processen in de samenleving werken, hoe politiek werkt en hoe veranderingen tijd nodig hebben. Op hun beurt kunnen ze met die ervaring weer anderen vooruit helpen. Proficiat!

Voor meer informatie: zie www.onshuismol.be

Lees ook: