Menu Sluiten

Het vredeslicht warm onthaald in recent geopende Inloophuis

Het Vredeslicht wil een spoor van licht trekken tussen alle hoopvolle initiatieven in Mol en Balen. We weten ons gezegend met zovele plekken waar de kwetsbare mens centraal staat en waar samen wordt gekeken hoe een concrete nood kan worden gelenigd. En toch vond CAW de Kempen nog een gat in de markt! Nu ja, rijk zullen ze er niet van worden, althans niet in financieel perspectief. Maar laat dat nu net niet de bedoeling zijn. Karen Peeters uit Dessel, die onze gastvrouw was, vertelde enthousiast dat haar parttime werk in het inloophuis het beste is wat haar de laatste tijd is overkomen. In Turnhout bestaat er al een inloophuis, dicht bij het station, en aan het drukke bezoek te zien, voldoet het daar aan een nood. Dit gaf de aanzet om ook in Mol een dergelijk project te starten. De subsidies hiervoor werden door de Vlaamse Overheid voorzien en per 1 maart dit jaar gingen de deuren open. Of misschien beter gezegd het terras dat de plek rijk is, want door de coronamaatregelen mochten er binnen maar 4 personen tegelijk aanwezig zijn.

We mochten het inloophuis ervaren als een warme, gastvrije en laagdrempelige plek, waar iedereen zelfs zonder afspraak welkom is. Je kan er even op verhaal komen bij een kop soep, koffie of thee en water met munt of limoen. Ook wij kregen die verfrissende drank door Koen aangereikt. Zestien vrijwilligers wisselen elkaar af om tijdens de openingsuren een luisterend oor te bieden. Er moet niets, mensen mogen er gewoon even op adem komen. Het mag er best gezellig zijn. Zodra er weer wat meer activiteiten samen mogen, kan er een kubb- of ander spel gespeeld worden, een kookatelier opgezet, … Gasten die daar om wat voor reden ook nood aan hebben, kunnen er voor € 3 gebruik maken van de wasmachine en droogkast of er een gratis douche nemen. Ook een telefoon en een computer staan ter beschikking voor belangrijke zaken die moeten geregeld worden. Er zijn immers steeds meer mensen, ook in onze omgeving, voor wie deze zaken niet – of een bepaalde periode niet – vanzelfsprekend zijn. De nabijheid in de Apollonialaan van andere organisaties die mensen in armoede ondersteunen, zorgt voor een fijne samenwerking en een vlotte doorverwijzing bij een specifieke nood.

Het inloophuis moet nog een beetje bekendheid krijgen. Veel gasten krijgen het adres door van een maatschappelijk werker uit de regio. Stien Cartuyvels, collega van Karen, trekt er als een soort straathoekwerker ook zelf op uit om mensen in moeilijke situaties te contacteren. Dit alles vanuit één zorg: geen mens mag in de kou blijven, iedereen verdient een warme plek binnen onze samenleving.

Onze waardering voor deze inzet onderstreepten we met de overdracht van het Licht uit Bethlehem. We wensen de medewerkers alvast veel voldoening bij hun werk.

(Openingsuren: ma 11.30u – 16u; di 13u-20u; do 9.30u-16u; vrij 11.30u-16u; oneven weken op za 8.30u-11.30u. Apollonialaan, 198, ingang links achter Bistro Apollon).

Lees ook: