Menu Sluiten

Het vredeslicht naar Pimpernieuw

Een warm welkom

Het was verrassend vrolijk binnenkomen in het grijze gebouw aan de Don Boscostraat te Mol. Ineens waren we omgeven door een achttal medewerkers en door heel veel verschillende kamerplanten, die zichtbaar genoten van de overvloedige lichtinval door de grote ramen, die uitgeven op de leuke speeltuin. We waren er voelbaar welkom met het Vredeslicht. Dat de overdracht van het Licht uit Bethlehem zo laat op het jaar plaatsvond, is te wijten aan het feit dat de vzw Pimpernieuw door de gemeente Mol een nieuw onderkomen kreeg aangeboden en de aandacht volledig naar de verhuizing ging. In ruil voor huurvermindering mag de gemeente er op rekenen dat Pimpernieuw de ezel, de geit, de kippen en het konijn verzorgen, de toiletten onderhouden en op openingsdagen frisdrank en versnaperingen aanbieden aan de gezinnen die in de speeltuin komen verpozen. De opbrengst mogen ze dan weer gebruiken voor hun werking.

Hoe het begon

Wij hebben allebei een fulltime baan; dit is ons vrijwilligerswerk”, verklaarde Wanda, die eind 2017 met een kleinschalig plantenasiel begon. Ze werkte toen voor een bedrijf dat tropische planten verzorgde, onder meer voor vakantieparken. Regelmatig gebeurde het dat planten om diverse redenen moesten worden afgevoerd. Dan bloedde het hart van Wanda. Zo lang immers had ze deze planten verzorgd, en ze nu zomaar weggooien, dat kon ze niet over haar hart krijgen. Ze adopteerde ze dan maar, verzorgde ze thuis, gaf ze weg of probeerde ze op marktjes weer aan de man of vrouw te brengen. Gaandeweg brachten meer mensen planten naar haar toe en moest ze er een onderkomen voor vinden.

Hoe het groeide

Intussen ontstond er de vzw Pimpernieuw: een upcycle-atelier dat werk en activiteiten aanbiedt aan mensen, met extra aandacht voor zij die niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen, of er zich niet thuis voelen. Aangezien het plantenasiel perfect paste in de missie en visie van Pimpernieuw werd besloten de krachten te bundelen en deze voortaan samen te laten gaan. Er sloten zich meerdere vrijwilligers aan en inmiddels zijn ze een aantal keren verhuisd. Ze hebben zelfs in een kelder gezeten, maar de plantjes snakten er duidelijk naar meer licht. Nu ziet het er naar uit dat ze hier op de Galbergen kunnen blijven.

Bewuste keuze voor vrijwilligerswerk

Haar partner, Vincent, is ondertussen helemaal betrokken geraakt bij het project. Dit engagement samen kunnen oppakken, geeft beslist meer mogelijkheden. Niet evident om het te combineren met een drukke baan met onregelmatige uren. Of ze er dan niet haar beroep van wil maken? “We kiezen er uitdrukkelijk voor om dit als vrijwilliger te doen. Zo is er geen verschil in hiërarchie met de andere medewerkers en is het fijn samenwerken!”

Zowel aan de goede sfeer onder de medewerkers als aan de stralende gezondheid van zowel grote als kleine planten kan je merken dat hier met veel liefde en zorgzame aandacht wordt gewerkt. In het kleine atelier met enkele naaimachines worden, van spullen en stofjes die mensen van de hand doen, nieuwe mooie voorwerpen gemaakt, die het leven kleur en een extra touch geven. De jongste medewerkster, de tienjarige Onna, die in de vakantietijd graag met haar moeder meekomt, bedacht zelf om aan de naaimachine zakjes te maken, waar je gekochte groente kan indoen. Drie volwassenen waren bezig met het maken van kleurrijke pennenzakjes. Met supervrijwilliger Naeim, kleermaker van opleiding, kwam ook een professionele naaimachine in het atelier.

Familiale sfeer

Af en toe worden er workshops gegeven, waarbij mensen leren hoe ze planten moeten verzorgen of mooie spulletjes kunnen maken. Een dankbare bezigheid voor wie net een burn-out doormaakte, even een rustperiode moet nemen of om een andere reden geen job kan uitoefenen, maar wel zinvol bezig wil zijn. Hoewel de vzw duidelijk potentieel heeft om snel te groeien, wil het koppel liefst het project kleinschalig houden omwille van de familiale sfeer. Wel vinden ze het fijn om te werken in verbondenheid met andere projecten, zoals de Weggeefwinkel, de Warmoestuin, Actie Min, Transitie Mol/Balen, Lets Zandland, Gibbo Mol, Samenlevingsopbouw, … Dit om niet als op een eilandje je eigen ding te doen, maar om door dit specifieke goed te doen ook bij te dragen aan een betere leefomgeving.

Bij het afscheid kreeg Mark een papyrusplantje mee, dat hij nog kende uit zijn studententijd, maar intussen nergens meer had gezien. Zelf kreeg ik uit het kinderhoekje, waar schattige plantjes staan waarmee kinderen kunnen starten met leren zorg dragen, een zogeheten pannenkoekplantje. Zoals daar de duif met het vredeslicht, heeft ook dit plantje bij mij een bijzonder plekje gekregen. Levende verbondenheid!

Ter info: Je kan er plantjes en mooie spulletjes inleveren en er is een heuse zadenbank opgezet waar je bijzondere zaden kunt ruilen of doneren.

Openingsuren: maandag, woensdag en vrijdag van 13u tot 17u en zaterdag van 11u tot 16u. Op zondag is de winkel dicht, maar is de bar wel open waar je een fijne wandeling door de bossen van de Galbergen kan afsluiten met een heerlijk kopje koffie.

Bekijk het prachtige filmpje op www.pimpernieuw.be

Lees ook: